Kiracı Kirayı Bankaya Yatırmazsa Ne Olur?

Kiracılığın çok kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Kendi evinizi alana dek, huzurlu ve uygun fiyatlı bir evde kiracılık yapmak için ev sahibiniz ile iyi şekilde geçinmeniz gerekir.  Onunla iyi bir ilişki kurmanın ilk yolu dediklerine istisnasız uymaktır.

birevim faizsiz ev

Ev sahipleri ile kiracılar arasında konut ya da işyeri üzerinden imzalanan kira kontratı gereği kiracılar her ay belirlenen tutarda kira bedelini ev sahibine öderler.

Kiracı kira tutarını nereye yatırır? Gelir İdaresi Başkanlığı kiranın bankadan yatırılması zorunluluğunu başlattı, çünkü bazı ev sahipleri daha düşük vergi vermek için kirayı düşük göstermek istiyordu. Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesinde bulunan bölümde kirayı hangi banka ve şubeye yatıracağınıza dair bile bölüm bulunuyor.

Ev sahipleri kira gelirlerine karşılık, kira gelir beyannamesi doldurarak kira vergisi ödemektedir.  Bu tutarı düşük göstermek isteyen ev sahiplerinin illegal işlemlerine dur demek için, Gelir İdaresi Bakanlığı kiran ın elden verilmesini kesinlikle yasakladı.

Kira Ödeme Limiti Ne Kadardır?

Her türlü vergilendirme işleminde olduğu gibi kiranın elden ödenebilmesi için limit belirlendi.  Bu limit 500 türk lirasıdır. Yani günlük, haftalık ya da aylık fark etmez,500 türk lirasının altındaki kiraları elden alabilirsiniz.  Ancak 500 türk lirasının üstünde olan tutarlarına her halükarda PTT ya da banka şubelerinden ödeme zorunluluğu getirilmiştir.

Her türlü vergilendirme işleminde vergi sınıflandırması uygulandığından belirlenen alt limit olan 500 türk lirasının üstündeki tüm kira bedelleri bankadan ödenmek zorundadır.

Zorunluluğu yerine getirmediğinizde vergi cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Kirayı Elden Vermek Suç Mu?

Evet, kiranız 500 türk lirasının üstünde ise elden teslim etmeniz suç kapsamına giriyor.  Bu suçu işlediğinizde her iki tarafta ceza ödemek zorunda kalır.

Ev sahipleri ve kiracılara Maliye Bakanlığı tarafından gelen uyarıda; devletin büyük gelir kaybı yaşamasından bahsederek kira gelir vergisi için takibi kolaylaştırmak için, kiranın elden teslim edilmesi yasaklanmıştır.

Kirayı Elden Ödemenin Cezası Nedir?

Kiranın elden ödenmesinin cezası elbette var.  Hem de her iki taraf içinde mevcuttur.  Eğer elden 500 türk lirasının üstünde olan bir tutarı ev sahibinize teslim ederseniz hem siz hem de ev sahibimiz suçlu sayılacaktır.

Vergi usulsüzlük cezası altında kesilecek ceza, kira tutarının %5’i oranında kesiliyor.  Örnek vermek gerekirse;  2000 bin türk lirası kira ödeyen bir kişinin 12 ay boyunca elden teslim ettiği tespit edilirse;24.000 bin türk lirasının %5’i yani 200 türk lirası ceza bedeli kesilir.

 

 

birevim faizsiz ev

Read Previous

Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Ne Yapmalıyız?

Read Next

Cumartesi / Pazar Günü Noterler Açık Mı?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 4 =