Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Yapılan İller

Kentsel dönüşüm dünya genelinde bir konu ilk olarak, ikinci dünya savaşı sırasında ortaya çıkan bir ihtiyaçtı. Sistem riskli yaşam koşulları göz önüne alınarak geliştirildi.  Dünyanın birçok yerinde sistem kullanılmaktadır.  Ülkemizde deprem kuşağı üzerinden bulunduğundan bunun farkında olan yetkililer tarafından 1999 yılında konuşulmaya başlanmış ve 2012 itibarı ile projelendirilmiştir.  Halen 46 ilimizde proje sürdürülmektedir.

birevim faizsiz ev

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar döneminde, 2012 yılında 35 ilde temelleri atılan kentsel dönüşüm, ilk Esenler’de havaalanı mahallesinde başlamıştı. 20 yıl süreceği planlanan programın 2032 yılında sonlanması bekleniyor.

Türkiye, Kentsel Dönüşümün neresinde?

Dönüşüm ülkemizin için ulusal bir politika ve uygulama çok kapsamlı. 2013,Üçüncü Kentsel Dönüşüm Hamlesi yılı oldu. Halen 46 şehrimizde yaklaşık 87.000 binanın dönüşümü devam ediyor.

İstanbul Esenler ile başlayan  kentsel proje Adana, Afyonkarahisar,Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van’da devam ediyor.  2013 yılında çıkan yasa ile gün be gün gelişen kentsel dönüşüm programında görülen eksikliklere bakılarak yeni düzenlemeler getirildi.

Kentsel dönüşüm projesi  kapsamında tehlike arz eden eski yapıların yanı sıra şehrin görünüşünü yapısını bozan  binalar yenileniyor. Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.  Eğer sizde bu şartlardan biri ile ilgili konutunuzun kentsel dönüşüm planlaması içinde yer almasını  istiyorsanız belediyeye başvurmanız gerekiyor.

Türkiye’de Kentsel Dönüşüm 20 Yıl Olarak Planlandı

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum “6 Şubat’ta yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm hakkında yeni haberler verdi. Ve vaad edildiği şekilde 20 yıl sonra kentsel dönüşümün tamamlanacağını söyledi. “

Belediyeler üzerinden yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında başvuru yapan mülk sahipleri; Kat veya arsa karşılığı hasılat paylaşımı yöntemi ile destek alabildiği gibi  bakanlıkta destek veriyor. Özellikle İLBANK yerel yönetimlerden alacağı teminat belgeleri ile düşük faiz ile destek alabilecek gibi  görünüyor.

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ayrıca “Sadece eski ve kaçak evlerin, afet riski taşıyan binaları yenilemenin değil, bunların yanında konfora ve sağlamlığa sahip yapıları üretmenin, şehirleri inşa etmenin önemine vurgu yapan Kurum, “Bu anlamda Türkiye’yi güvensiz ve kaçak yapılardan, afet riski taşıyan yapılardan kurtarmak ana hedefimizdir. Bu bakımdan kentsel dönüşüm kaçınılmazdır, uzun soluklu zor bir süreçtir.” diye konuştu.”

Öncelik gecekondularının yıkılarak daha yaşanabilir yaşam alanlarının oluşturulması yönünde, özellikle yeşil alanların çoğaltılması ve yerleşim yerlerinin ibadethanelerin çevresine yerleştirilmesi öngörülüyor.

Kentsel Dönüşüme Girmiş ve İnceleyebileceğimiz Birkaç İlçemiz Ve Faydaları

İstanbul,Kadıköy’e bağlı olan Bağdat Caddesindeki kentsel dönüşüm projesi en güzel örneklerden biridir.  Yaklaşık 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesinde kentsel dönüşüme uğrayan konutlar fark yaratıyor.

En güzel örneklerden biride Maltepe’dir.  Anadolu yakasında yer alan ilçede bulunan Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm projesinin bitiş tarihi için hedef 10 sene olarak belirlendi.

Bakırköy’ün diğer adı Surdışı’dır ve İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biridir.  Buradaki binalar ise 30-40 yıllık bir birikime sahip ve kentsel dönüşüm için çalışmalar uzun yıllardır devam ediyor.

Kentsel dönüşüm sırasında hayatın iyileştirilmesi için hangi  düzenlemeler yapılmıştır; Sosyal yaşamımız içinde ihtiyaçlarımız:

  • Dini mekanlar, okul, sağlık tesisi,park ve yeşil alanlar gibi sosyal donatı alanları dediğimiz ortak alanlar düşünüldü.
  • Geniş yollar ve park alanları,
  • Spor alanları, bisiklet yolları vb.
  • Engelliler için hazırlanmış alanlar…

Kentsel dönüşüm deprem riski yoksa vatandaşların rızaları ile yapılan bir uygulamadır. En önemli adımı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıdır.  Bu tarz uygulamalarda mutlaka mülk sahibinin rızası alınarak yapılmaktadır.

birevim faizsiz ev

Read Previous

Yılda 300 Bin Konuta Dönüşüm Müjdesi!

Read Next

Ev Almanın Kolay Yolu Nedir? Nasıl Kolay Ev Alınır?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + 17 =