Tasarruf Finansman Kanunu Nedir?

Tasarruf finansman kanunu nedir; tasarruf yaparak konut ve araç sahibi olmak için tasarlanan bu firmalara kanuni denetleme sistemi getirilmiştir. Oluşturulan yasa tasarısı ile bu firmaların denetimlerinin BDDK tarafından üstlenilmesine karar verilmiştir. BDDK tarafından yapılan denetimlerde herhangi bir sorun tespit edildiği anda firmaların hizmet verme hakları ellerinden alınacaktır. Konut satın almak isteyen kişilerin haklarını korumak ve firma ile konut sahibi olmak isteyen tarafların birbirilerine karşı hak ve sorumluluklarının bildirilmesi konusunda bu yasa tasarısı büyük önem arz etmektedir.

birevim faizsiz ev

Finansman Paketlerinden Cayma Hakkı Var Mı?

Faizsiz konut satın almak isteyen kişilerin haklarının koruma altına alınması için geliştirilen bu sistemde şu detaylara dikkat edilmelidir;

  • Kişilerin tasarruf sözleşmesini imzalamasının hemen sonrasında 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanmasına imkan verilmektedir. Bu 14 günlük sürede cayma hakkının kullanılması durumunda katılım ücreti de dahil olmak üzere firmalara yatırdığınız tutarın tamamı ödenecektir.
  • Cayma hakkı ve sözleşmenin feshedilmesi hakkının verilmesi büyük önem arz etmektedir. Kişilerin finansman kuruluşlarına karlı haklarının korunması için yasa tasarısında bazı temel kavramlara yer verilmesi de zorunlu kılınmıştır. Örneğin organizasyon ücreti, tasarruf finansman maliyeti ve fon havuzu gibi detayların tanımlarının açık olarak yapılması talep edilmiştir.

Faizsiz konut satın alınırken kişilerin sorun yaşamaması için her bir detay düşünülmüştür. Önemli olan kısmın tasarruflarını bankalara değil bu finansman kuruluşlarına yatıran kişilerin haklarının suiistimal edilmesinin önüne geçilmesidir.

Kanuni Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi

Kanunda yer alan boşluklar sebebi ile kişilerin haklarının ihlal edilmemesi için özel bir çaba sarf edilmektedir. Bu noktada BDDK tarafından yapılan denetlemelerde kanuni yükümlülüklerinin yerine getirilmediği fark edilirse firmaların faaliyetleri askıya alınacaktır. Bu tür firmalar arasından seçim yapılırken kanuni yükümlülüklerin neler olduğu ve seçeceğiniz firmanın bunların yüzde kaçını yerine getirdiği gibi hususların da incelemeye alınması gerekecektir.

Bir firmanın müşterilerini zarara uğratacağı BDDK denetlemelerinde tespit edildiği anda daha öncesinde verilen faaliyet izninin iptal edilmesinin de imkan dahilinde olduğu bildirilmelidir. BDDK denetimleri yapılan tasarruf fon havuzu yatırımlarının suiistimal edilmemesi ve konut satın alımının dışında farklı amaçlar ile kullanılmaması için özel bir alt yapı tesis edilmiştir. BDDK tarafından uyarıda bulunulması ve firmaların ek tedbirler almaya mecbur kılınması da mümkündür!

Firmaların Sahip Olmaları Gereken En Düşük Sermaye Tutarı Nedir?

Faizsiz konut satın almak isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği finansman firmalarının sahip olmaları gereken en düşük sermaye tutarı 100 milyon lira olarak belirlenmiştir. Bu sermaye tutarına sahip olamayan firmaların hizmet vermesine izin verilmeyecektir. Sermayenin legal olarak belgelenmesi durumunda firmaların hizmet vermesine izin verilecektir. Bu şekilde sisteme dahil olan ve konut sahibi olmak için çaba sarf eden kişilerin çabalarının sonuçsuz kalması da böylece engellenmiş olur.

 

birevim faizsiz ev

Read Previous

Tasarruf Finansman Kanunu Yasalaştı

Read Next

Tasarruf Finans Firmalarıyla Banka Arasında Farklar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × four =