Şehir hastaneleri Türkiye’de Kamu Özel Ortaklığı ile hayata geçirildi. Rönesans, CCN, YDA, Türkerler, Astaldi olmak üzere birçok firma ortaklığında devlet teşviki ile yapılandırılan Şehir hastaneleri, 2017 yılında Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, 2018 yılında Kayseri, Manisa, Elazığ, Eskişehir ve 2019 yılında Ankara’da olmak üzere dokuz şehirde başlandı.
Şehir Hastaneleri Devlete Mi Aittir?
TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz bazı açıklamalarda bulundu. Şehir hastanelerinin kirasının döner sermayeden ödendiğini söyleyen Sn. Yılmaz mülkün sahibi olan şirketlere en az 25 yıl boyunca kira ve bakım bedeli ödeyeceğini beyan etti. . Sağlık Bakanlığı bu mülkler üstünde kiracı konumundadır şeklinde ekledi.
Yap-işlet-devret mantığı ile yüklenici firmalar tarafından yapılan şehir hastaneleri 5 yıla kadar kamuya tahsis ediliyor. Proje konumları genellikle geniş araziler ve şehir yoğunluğundan uzak noktalar seçiliyor. Özellikle düşük yatak kapasitesine de çare olacak şehir hastaneleri tam teşekküllü olarak inşa ediliyor.
Sn. Cumhurbaşkanının hayallerinden olan proje için başta Rönesans, CCN, YDA, Türkerler, Astaldi olmak üzere birçok firma ile anlaşma yapıldı.
Şehir Hastanesi Yeni Finansal Model
Sn. Sağlık Bakanı Koca şehir hastaneleri ile ilgili malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatlar yapılamıyor sorularını yanıtladı. Ve Finansal model değişikliği olabileceğini ancak projelerin devam edeceğini söyledi.
Şehir hastaneleri ile ilgili karalama kampanyalarından bahseden Sn. Koca 10 şehir hastanesinin hizmete girdiğini ve 8 hastanenin yapımının devam ettiğini belirtti.
Sağlık yatırımlarının en önemli ayaklarından olan şehir hastanelerinden 10 tanesi hizmete girdi ve 8 tanesinin projeleri devam ediyor. Genel bütçeden yapılan 12 hastaneden 3’ü proje ihalesine çıktı. 9 hastanenin projesi ise3 aylık süreçte ihaleye çıkacak ayrıca Sn. Koca ekledi; 2023 yılından önce bu hastanelerin bitirilmesine karar verildiği ve projelerin hızlı şekilde ilerlediğini sözlerine ekledi.
Pandemi sebebi ile etkilenen ekonomi ve proje bağlantısı ile ilgili ise; projenin genel bütçeden destekleneceği ve gerekirse finansal model değişikliği olabileceğinin altını çizdi.
Ankara Şehir Hastanesi örneğini veren Sn. Koca 6 Şubat itibarı ile hastanede 2 milyon kişinin hizmet gördüğünü sözlerine ekledi.
Şehir Hastanelerinin Emlak Sektörüne Etkisi Nedir?
Sağlık sektöründe devlet teşviki ile yapılan şehir projeleri sayesinde binlerce kişi istihdam edildi. Emlak sektörün de elbette bunlardan biri. Şehir hastaneleri konum olarak merkezden uzak geniş arazilere inşa ediliyor. Ulaşımın rahat olması için toplu taşıma araçları burada yaygınlaşıyor.
Gayrimenkul yetkililerin düşüncesine göre şehir hastanelerine yakın araziler ve konutlar değerlenecek ve neredeyse değer artışının bugüne göre ikiye katlanacağı düşünülüyor.