Deprem hasarının çoğu, yer sarsıntısından kaynaklanır. Bir depremin büyüklüğü veya büyüklüğü (enerji salınımı), deprem odasına veya kaynağına olan uzaklığı, odak derinliği, faylanma tipi ve malzeme tipi, belirli bir alanda üretilebilecek yer sarsıntısının miktarını belirlemede önemli faktörlerdir.
Özellikle deprem bölgesinde yaşıyorsanız evinizin yâda iş yerinizin sağlamlığını sorgulamanız oldukça normaldir. Deprem ile ilgili yaşayacağınız durumlar ve kayıplar geriye alınamaz o yüzden binanızın durumunu şimdiden analiz etmeniz önemlidir. Bu sizin başlangıç noktanızdır.
Aslında binanın ne kadar süredir ayakta olduğunu bilmek yani bina yaşını kaç deprem geçirdiğine dair size bilgi verecektir. Bu binayı ne kadar güçlendirmeniz gerektiğine dair size bilgi verecektir.
7 Soruda Deprem Testi
- Bir ev kiralamadan yâda satın almadan ev sahibine sorman gereken sorular var. Afet ve deprem durumlarında kayıp yaşanmaması için bu soruları sorman önemli!
- Binanızın yaşı önemli ve kaç deprem atlattığı, güçlendirme gerekiyor mu? Bunu sorgulamanızı öneririz.
- Bazı binaların temel sorunları vardır. Bir mühendis size binanızın temellerinin durumu ile ilgili bilgi verebilir.
- Binanızın altındaki toprak yâda kaya hangi elemente sahipsiniz. Özellikle yapılar zemin durumuna göre yapılandırılmalıdır. Ancak bazen bunun farklı olduğunu görebiliyoruz. Bazı zeminler yapı kaldırmaz bazı zeminler park vb gibi alanlar olarak değerlendirilmelidir.
- Fay hatlarını göremeyiz. Ancak binanın fay hattı üzerinde yâda yakınında mı bunu sorgulamalısın.
- Deprem sigortanız var mı? Sigorta poliçesini bilmek, büyük bir depremden sonra durumunuz hakkında size bir fikir verecektir.
- Binanızın yaşanabilir olarak kabul edilebilmesi için binanızın her zaman belirli gereksinimleri karşılıyor olması gerekir. Aşağıdaki tüm noktaları ince ince araştırmalısınız. Evinizin yaşına göre tesisatlar eski olabilir. Bu deprem testi için en önemli sorgulanması gereken noktalardandır.
- Elektrik
- Doğalgaz
- Sıcak ve soğuk su
- Sıhhi tesisat ve işleyen bir tuvalet
- Isıtma ve klima
- Pencereler
- Kapılar
- Soba ve buzdolabı gibi aletler
- Hasar görmemiş döşeme, tavan ve duvarlar…
Eğer ev size ait değilse; Ev sahibi olmanın temel ilkelerinden biri, kiralık binanın yaşanabilir olması gerektiğidir. Öyleyse, birim yaşam için uygun görülmüyorsa, kiraya bina sağlamlaştırılmadan verilemez.
7 Comments
Güzel bir anlatım olmuş teşekkürler 🙂
Binamızın sağlam olmadığını düşünüyorsak belediyeyi mi aramamız gerekiyor nereye başvurmamız gerekiyor acaba?
Merhaba Kübra Hanım,
Belediyeye başvuru yapmak gerekir.
Ev sağlamlığı konusunda bazı firmalar var inceleme yapıyorlar ve binanızın ekspertiz raporunu çıkarıyorlar
Benimde oturduğum ev güvenilir değildi sağlamlık raporunda çok kötü sonuçlar çıkmıştı, taşındım faizsiz sistemler sayesinde yeni bir ev satın aldım
Oturduğumuz evin kontrolünü yaptığımızda belediyeye mi şikayet ediyoruz bir sorun varsa?
Merhaba Uğur Bey,
Bu gibi durumlarda belediyeye başvurulmalıdır.