Günümüzde artan tüketim ve alışverişlerden dolayı kredi kartı da oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle kredi kartları nakit dışında en çok tercih edilen ödeme araçlarından bir tanesi olmuştur. Günümüz insanları artık üzerinde para yokken bile kredi kartları sayesinde alışverişleri rahatlıkla yapabilmektedir. Bu durum kredi kartı kullanımı cazip hale getirmektedir. Birçok insan kredi kartı ile harcama yaparken ne kadar harcadığının farkına varmaz ve ay sonunda hesap özeti oldukça can sıkıcı bir durum haline gelir. Ay içerisinde yapılan harcamadan dolayı ay sonunda kart borcu ödenmeyebilir.
Kredi kartı borcu ödenmediği zaman bankanın faiz uygulaması devreye girer ve yasal takip süreci başlar. Her bankanın uygulamış olduğu prosedürler farklıdır. Ancak yasal süre 90 gündür. Bu nedenle hemen hemen her banka işlem yapmaya başlamadan önce 90 günü bekler. 90 güne kadar müşterinin ödeme yapmasını bekler. Eğer 90 güne kadar olan sürede hiçbir ödeme gelmezse, 90 günün sonunda sistem sizi otomatik olarak atacaktır.
Avukatlık işlemleri başlamış olacaktır. Çok nadir de olsa bazı bankalar 90 günü aşan süreyi bekler. 90 günden sonra tolerans gösterir müşteriye. Gerek yapılandırma gerekse taksitlendirme konusunda yardımcı olacaktır. Kredi kartımı ödeyemedim ne olacak? Gibi sorularla karşı karşıya kalmamanız adına yazımızı okuyarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Asgari Tutarı Yatırmak
Asgari ödeme tutarları bir süre kredi kartının tamamını ödeyemeyenler için çok büyük bir avantajdır. Borcun asgarisi ödendiği zaman banka açısından herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak her ay asgari ödeme yapıp bir de bu tutar kadar her ay harcama yapıyorsanız eğer, kart borcunuz kapanmaz ve aksine daha fazla faiz ödemeye başlarsınız. Ancak her ay asgari ödeyip kartınızı hiç harcamazsanız kartınızı kapatmak daha kolay olacaktır.
Kart borcu olanlar için bankalar genellikle taksitlendirme veya yapılandırma yaparlar. Ancak yapılandırma yapıldığı sürede kredi kartı kapatılır. Ancak taksitlendirme bittikten sonra banka kredi kartınızı açar. Kredi kartımı ödeyemedim ne olacak?Durumuyla karşılaşmamanız adına ödemeleri düzgün bir şekilde yapmak ve ödeyemediğiniz durumlar da ise bankaların inisiyatifinden yararlanmak daha mantıklı olacaktır.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Ödemeler için her banka müşterisine belli bir süre verir. O süre boyunca ödenmeyen borçlar giderek artacağı gibi banka artık bu durumu hukuki yollarla çözecektir. Bu nedenle bu gibi durumlarla karşılaşmamanız adına almanız gereken önlemler vardır.
- Bankalar ilk olarak kredi kartı borcu olduğunu hatırlatmak için mesaj atıp aramaktadırlar. Aramalar sonucunda borçlulardan borçlarını ödemeleri için bir tarih sözü almak isterler. Eğer borçlu asgari tutarı 2 ay boyunca ödemediyse idari takip süreci başlar. Bu süreç içerisinde borçlulardan en az kredi kartı borcunun asgari ödemesini yapmalarını isterler.
- Bankaya borçlu olan kişi, banka ile görüşerek borcunu ödeyemediğini ve yapılandırma istediğini belirtir. Banka ile görüşerek yapılandırma yapılmazsa eğer, 90 günlük idari takip süreci başlar.
- Yasal takip sürecinde ise bankalar borçlulardan alacaklarının ancak hukuki yollarla alabilmektedir. Eğer borçlu bu süre zarfında borcunu ödemeyip yapılandırma yaptıramazsa icra takip başlar.
- İcra takip süreci başladığında borçluya icra dairesi üzerinden bir ödeme emri gönderilir. Bu emir gönderildikten sonra en az 10 gün içerisinde borçlunun borcunu ödemesi beklenir.
- Borç ödenmezse ve yapılandırma yapılmazsa borçlu için artık haciz işlemleri başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekir. Mal beyanında bulunduktan sonra borçlunun mal varlığı borcu kadar maaşına el konur. Bu süreçte maaşın tamamına el konulması yasaktır. Sadece maaşın belli bir kısmına el konur.
- Kredi kartlarının tam zamanında yatırılmaması da kredi sicil notunu da olumsuz olarak etkilemektedir. Kredi sicilinde böyle olumsuzluklar olan kişiye genellikle bankalar tekrar kredi vermemektedir. Kredi sicil notu birkaç ay içerisinde düzelerek artış gösterir.
Kredi Kartının Kullanıma Kapatılması
Kredi kartı kullanan kullanıcılar, harcama yapıp ay sonunda hesap özetiyle karşılaştığı zaman ödeme konusunda çok büyük problemlerle karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle kredi kartı harcaması yaparken ay sonunu düşünerek hareket etmek de fayda var. Çünkü bankacılar bu konu da çok katı kurallar uygular. Günün de ödeme gelmediği zaman da oldukça büyük bir sıkıntı yaratarak sicil bozulmasına neden olurlar. Kredi kartı borçların da bankaların uygulamış olduğu kurallar vardır.
Bir yıl içerisinde kredi kart borcunun asgari ödemesini 3 kez ödemeyen kişilerin kredi kartları kullanıma ve nakit çekime kapatılır. Bu durumda kredi kartlarını zamanında ödemezseniz eğer kartlarınız tamamen kapatılır. Ancak borcun hepsini ödediğiniz taktir de kartınız tekrar kullanıma açılacaktır. Kredi kartı ödenmeyip ve kartın kullanıma kapatılmasından sonra kullanıcı hakkında yasal takip süreci de başlamış olacaktır. Yasal takip sürecinden sonra ise durum genellikle avukatlık olmaya kadar da gidecektir.
Kredi Kartı Borcundan Dolayı Haciz İşlemleri
Yasal takip sürecinin başlamasından dolayı, kredi kartı borcundan dolayı maaşın ¼ kısmına haciz getirilir. Bu nedenle yasal takip sürecine girmeden borçları ödemek de fayda var. Eğer üzeriniz de mal varlığı varsa o mal varlıklarına da haciz işlemi uygulanır. Banka hesaplarınıza da el konur. Borçlardan dolayı aile bireyleri bu durumdan etkilenmez. Yani kişinin konutunda aile bireylerinin olması, onlar haciz geleceği anlamına gelmez. Borç sadece kişiyi ilgilendiren bir durumdur. Yasal takip sürecine girince borçlu için, avukat ve icra masrafları da buna eklenmektedir.
Ek olarak birçok masraf çıkabilir. Haciz işlemlerinde yeni çıkan yasalara göre artık evden bir şey götürülmüyor. Yani bir evde ancak bir üründen eğer 2 adet varsa onun bir tanesini alma hakları var. Televizyondan eğer 2 adet varsa bunun bir tanesini alabilirler. Ancak diğer ürünlerinize dokunma hakları yoktur. Ancak tabi ki de bu noktaya gelmek oldukça kötü bir durum. Bu noktaya gelmeden bankaların sizlere sağlamış olduğu yardımdan yararlanmak daha mantıklı olacaktır.
Kapatılan Kredi Kartı Ne Zaman Açılır?
Kredi kartının borcu ödenmediği zaman kullanıma ve nakit çekime kapatılmasından dolayı, tüm dönem borcu ödenmediği sürece kart açılmaz. Ancak bazı bankalar kendi insiyatifini kullanarak, borcun tamamı ödense bile kartı tamamen iptal edebilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşmamak adına her türlü olayı göze almak önemlidir.
Faizlerin Belirlenmesi
Gecikme faiz oranları genellikle 3 ayda bir belirlenir. Merkez bankası faizleri belirleyerek bu oranları açıklar. Oranlar açıklandıktan sonra da faizler müşterilere uygulanmaya başlanır. Kredi kart ödemelerinde ödenmesi gereken tutar gününde ödenmediği zaman sisteme bu durum geç ödeme olarak yansır. Kredi notunu da ciddi anlamda düşürür. Kredi notunun %35 durumu kredi ve kredi kart ödeme durumuna göre belirlenir. Kalan %35 durumu ise diğer olan borç durumunuza göre değişiklik gösterir. Yani sicil durumunuzun %70 lik kısmı bu durumlardan dolayı olumsuz etkilenir. Kredi kartımı ödeyemedim ne olacak? Sorularıyla çok sık karşılaşılır. Detaylı bilgi için yazılardan bütün bilgileri alabilirsiniz.
5 Comments
Bende kredi kartımı ödeyemediğimden yapılandırma yaptırmak zorunda kalmıştım, aslında imkan borç bişeyler ayarlayıp ödemek daha mantıklı
Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler dilerlerse yapılandırabilirler ancak ben bunu önermem, yapılandırma yaptığınızda bankanın gözünde “kredi verilmeyecek” kişi oluyorsunuz
Kredi kartını ödeyemediğinizde ödeyebileceğiniz rakamlara bölerek taksitlendirme yapıyorlar
Kredi kartı borcunu ödeyemezseniz büyük problemler sizi bekliyor, önce yapılandırma sonra yine ödemezseniz haciz işlemi başlatılıyor
Kredi kartından komple kurtulmak isteyenler için yapılandırma seçeneği düşünülebilir. Borcunu ödeyemediğim kartlar için yapılandırma yaptırdım bitince kırıp atacağım