Devam etmekte olan borç ödemelerinin farklı bir banka üzerinden alınan krediyle ödenmesine refinansman adı verilir. Bankalar tarafından çeşitli kredi türlerinde yapılandırma sağlanır. En fazla yapılandırma talep edilen kredi türleri arasında konut kredisi bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta ise dengeyi iyi kurabilmek adına iyi bir hesaplama yapmaktır. Ödemelerde vade sayısı ne kadar az tutulursa, geri ödemeniz gereken tutar o kadar azalır. Vade süresi arttıkça anapara ve faiz oranı da bununla birlikte artış gösterecektir.
Aylık taksit ödemelerinin zamanında yapılması büyük önem taşır. Aylık taksitleri aksatma halinde kredi notunun düşmemesi için kalan taksit ödemelerini bankayla anlaşma yaparak yeniden yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Bu yöntem üzerinden bütçeniz için daha doğru bir yol izlemiş olacaksınız. Konut kredisi yapılandırma faiz oranları müşteriler tarafından iyi hesaplanmalı ve bu oranlardan zarar çıkma ihtimali tartılmalıdır. Eğer konut kredisi faiz oranlarında belirli bir düşüş görülüyorsa, bundan yararlanabilmek için yapılandırma yoluna gidilebilir. Ancak yeniden yapılandırma sürecinde aylık taksit tutarı düşürülürse, bankaya ödenecek olan faiz tutarı da öncekinden daha fazla olarak gelişecektir.
Refinansman Kredisi Veren Bankalar
- Şekerbank
- Vakıfbank
- Akbank
- İş Bankası
- TEB
- Garanti Bankası
- Denizbank
- Yapı ve Kredi Bankası
Refinansman Kredisi Faiz Oranları
Refinansman kredisi faiz oranları bu imkandan yararlanmak isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Bu kredi türünde faiz oranları normal kredi ürünlerine nazaran daha düşüktür. Taksit tutarı arttığında refinansman kredisinde faiz oranları da artış gösterdiğinden dolayı, krediyi hangi amaçla kullandığınız önem taşır. Örneğin; 36 aylık bir krediyi bu kredi türü üzerinden yapılandırmak istediğinizde ve bunun için 72 ay vade talep ettiğinizde, 36 aylık kredi faiz oranıyla faiz oranı aynı kalmayıp daha yüksek bir borç ödemeniz gerekir. Refinansman kredisi almadan önce tüm bankaların sunmuş olduğu avantajları gündeme alarak, sizin için doğru seçeneği belirlemeyi uygun bulabilirsiniz. Özellikle karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmanız aradığınız seçeneği daha basit şekilde bulmanıza imkan sağlayacağından tavsiye edilmektedir.
Mevcut konut kredisini daha iyi şartlar sunan farklı bir bankaya taşıyarak yeniden yapılandırma sürecine geçmek isterseniz ilgili bankaya refinansman başvurusunda bulunmanız gerekir. Daha sonraki adımda normal konut kredisi süreçleri başlarken, kredinizin onaylanması halinde ise evrakların imzalanması gerekmektedir. Yeni bankanız eski bankanıza geri kalan ödemeyi yaparak kredinizi kapatır ve yeni bankanız ipoteğin kalkmasına neden olur. Mevcut ipotek sona erdiğinde ise yeni bankanız ipotek koyarak işlem tamamlanmış olacaktır. Refinansman kredisinde kredi faiz oranı, kredinin vade süresi, konut finansmanı kuruluşu, aynı teminat üzerinden birden fazla kredi alınması halinde konut kredisinin birleştirilmesi gibi çeşitli değişiklikler yapılabilir. Bunlara ek olarak konut finansmanı sözleşmesi sırasında belirtilmiş olan para birimi de refinansman sürecinde değiştirilebilecek olan şeyler arasında yer almaktadır.