Kira stopajı nedir? Kira Stopajı nasıl hesaplanır? Kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi dilimine kira stopajı ismi verilir. Kira stopajı, işyeri olarak kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türüdür. Kira geliri ev sahibine ulaşmadan stopaj vergisi kesilir.
Kira Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kira kontratında kira bedeli net yada brüt olarak belirtilmelidir. Kira kontratında belirtilen tutarı her ay kiracı ev sahibine öder. Bu tutar üzerinden kira stopaj vergisini hesaplayabilirsiniz.
Stopaj tutarını 4 ile çarparak net kira bedelini,5 ile çarparak ise brüt kira bedelini hesaplamanız mümkündür. Brüt kira bedelinin %20’si oranında stopaj vergisi ödenir.
Kimler Kira Stopaj Vergisi Öder?
İşyeri kiralaması yapan herkes stopaj vergisi öder. Mülk sahibinin ise kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu bulunmaz.. Her ay düzenli olarak brüt kira bedelinin %20’sini vergi dairesine ödemek gerekir.
Kira Stopajından Ev Sahibi Sorumlu Mudur ?
İşyeri, dükkan, mağaza, büro, depo vs. için ödenen kira üzerinden hesaplanan ve devlete ödenen vergidir. Aslında ev sahipleri stopaj vergisi konusunda endişeli çünkü kiracının ödeyip ödemediğini bilemiyorlar. Bazıları ise kendilerince bir yol geliştirmiş ve stopaja karışmadan, elindeki net kiraya bakıyor. Ve bu şekilde anlaşmasını yapıyor. Kiracının bu tarz bir anlaşmada netten-brüte hesap yaparak (kira bedeli / 0,78), brüt kira üzerinden ödenecek vergiyi bulmaları gerekiyor.
Mal sahipleri genellikle 3-4 ayda bir kiracısından bu konuda bilgi istiyor. Hatta makbuz fotokopisi alanları dahi var. Çünkü eğer kiracı yatırmaz ise ev sahibinin sorumlu olduğuna dair yanlış bir kanı var. Oysaki durum bundan farklı ev sahibinin kesinlikle bir sorumluluğu yok ve yasalar bu konuda oldukça koruyucudur.
İşyeri kiralarından kesilen stopajın, kira geliri nedeniyle beyanname verildiği zaman hesaplanan vergiden mahsubu için hangi koşul aranır? Stopajın yatırılmış olması koşulu aranmamaktadır.
Stopaj mahsubu sonucu vergi iadesi doğarsa ne olur?
- Stopajı yapanın adı,soyadı
- Vergi dairesi,hesap numarasını,
- Brüt kira tutarı ve kesilen vergiyi,
- Stopaj yapılan ayların gösterildiği icmal tablosunun hazırlanması ve beyanname ekinde verilmesi gerekiyor.
7 Comments
Kira stopajı nasıl hesaplanıyor acaba?
Merhaba Bayram Bey,
Bunu bir örnek ile anlatmak gerekir ise net 1.000 TL kira için kiracının brüt kira gideri 1.250 TL olacaktır, bu tutarın yüzde 20’si olan 250 TL stopaj vergisi olarak devlete, kalan 1.000 TL de kira olarak işyeri sahibine ödenmektedir..
Sırf bu stopaj yüzünden ofislerini ev gösteren arkadaşlarım var 🙂
Kira stopajını vergi mükellefleri veriyor dimi?
Merhaba Mehmet Bey,
Kiracı olan vergi mükellefi ödemesini yapmaktadır.
Kira stopajını kiracı mı ödüyor mülk sahibi mi?
Merhaba Furkan Bey,
Kira stopajından mal sahipleri değil, kiracılar sorumlu oluyor.