Kat irtifakı nedir? Örneğin bir binada bir daireye sahipsiniz, ancak bir süre sonra bodrum katı yapıldı ve daire sahibi olduğunuz için bu daire üzerinde yetki sahibi daha doğrusu hak sahibi olduğunuzu gösteren bir tapu şeklidir. Anlaşmanın resmi olarak belgelenmesi ve devlet kayıtlarına işlenmesi için gereklidir.
Kat İrtifakı neden önemlidir?
Tapu çeşitlerini biliyorsunuz; aşağıda birkaçını sıralıyoruz.
- Kat irtifakı tapusu,
- Arsa tapusu,
- Kat mülkiyeti tapusu,
Ev satın almak istediğinizde en önemli konulardan biri tapudur. Dikkatli olmanız için yazmak istiyoruz. Ev satın alacağınızda mutlaka tapudan evin durumu ile ilgili bilgi almalısınız. Kat irtifakı var ise emlak uzmanından kesinlikle destek almanızı öneririz. Neden mi? Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu arasında farklardan ötürü bu şekilde bir bilgilendirme yapıyoruz. İrtifak ve mülkiyet iki farklı şeydir.
Kat irtifakı tapusu inşaat başladığında iskân döneminde kullanılan bir tapu şeklidir. Sonrasında mutlaka kat mülkiyeti tapusu alınması gerekir. Bu risk seviyesini belirler. Kat mülkiyeti yasal olarak güvence altına alır ancak kat irtifakı tapusu riskler barındırır. Mülkiyet tapusu tescil edildiği anlamına gelir.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler
Kat irtifakı olmadan doğrudan kat mülkiyeti alınacaksa artık işler kolaylaştı. Sadece 3 şeye ihtiyacınız var; Mimari Proje, Yapı Kullanma İzin belgesi, Yönetim Planı. Yetkililer 14.11.20007 tarih ve 5711 sayı – 07.07.2009 tarihli 5912 sayılı düzenlemeler ile birçok evrak yükünden kurtarmıştır.
Az önce yukarıda anlattığımız şekilde kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşididir. Başvuruyu arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin isteği ile gerçekleştirmek mümkündür.
Geçişlerde en önemli nokta gün sayısıdır. İnşaat bittikten sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi izin belgesinin verilmesinden sonra 60 gündür.
Kat irtifakı başvurusunu önceden yaptıysanız tekrar talepte bulunmanıza gerek yoktur.
Özetlememiz gerekirse kat Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler şunlardır; Belgeleri eksiksiz ibraz etmek zorunda olduğunuzu hatırlatarak listeyi aşağıda veriyoruz.
- Son 3 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf
- Bina Vasıflı taşımazlarda zorunlu deprem sigortası gereklidir,
- Yetkili makamın onayladığı mimari proje
- Tüm maliklerce imzalanmış onaylı mimari proje
- Tüm maliklerin imzaladığı yönetim planı
- Yetkili makamca verilen yapı kullanma izni
- Nüfus cüzdanı veya temsil belgesi
9 Comments
Kat mülkiyeti için apartmanın o katındaki tüm dairelerin imzası lazım diyorlar doğru mu?
Merhaba Banu Hanım,
Sadece o kattakilerin değil tüm arsa maliklerinin imzası gerekir.
Bizde bu işlemleri yapmaya çalışıyoruz ama arsa malikleri imzalamıyorlar nasıl bir yola başvurabiliriz?
Merhaba Bayram Bey,
Bu işlem için gerekli belgelerin arasında Tüm maliklerin imzaladığı yönetim planı olduğundan tüm maliklerin bir araya gelmesi şarttır.
Gerekli belgelerle başvurduğumuz zaman kaç gün içerisinde sonuçlanır acaba?
Merhaba Seval Hanım,
Bu işlem uzn süre alan bir işlem değildir. Ama bu durum tapu dairesinin yoğunluğunu da bağlı olarak değişebilir.
Kat mülkiyeti evi satarken çok işinize yarıyor arkadaşlar.
Bizim müteahhit binayı yapıp projesini yarım bırakıp gitmiş zamanında, belediyede bina projesi çıkmıyor. Bu sebeple kat mülkiyeti için başvuramıyoruz, ne yapabiliriz?
Merhaba Sema Hanım,
Öncelikle projenin tamamlanma için belediyeye başvuru yapılmalıdır. Onaylı proje olmadan kat mülkiyeti başvurusu yapılamamaktadır.