Kara Liste Nedir, Nasıl Çıkılır?

Kara Liste bankaların kayıtlarının geçmişe dönük olarak merkez bankası tarafından saklanması ve düzenli ödeme yapmayan veya yüksek miktarda bankalara müşterilerinin olduğu listedir. Bu listede geçmişe dönük olarak çek, senet ve her türlü finansal işlemler yer alır. Kara listeye girmiş bir kişinin mutlaka kara listeden çıkmak amacı ile bir takım hayatında ve ödeme sistemlerinde düzenlemeler yapması gereklidir. Bankaların elbette her türlü bilgiye ulaştıkları ve yapılan hiçbir işlemin kayıtlardan silinmediğini unutmamak gereklidir.

birevim faizsiz ev

Kara Liste merkez bankası verileri dışında kredi kayıt bürosu kayıtları da kara liste hazırlanırken değerlendirilir. Kredi kayıt bürosu ise 9 özel bankanın kurduğu kurumsal ve bireysel müşterilerinin tüm işlemlerinin saklandığı analiz ettiği birimdir. Kredi kayıt bürosu kayıtları merkez bankası kayıtlarından daha detaylıdır. Kara listenin merkez bankası tarafından kredi kayıt bürosu bilgileri ile hazırlanması bu sebepledir. Çünkü kredi kayıt bürosundaki kayıtlarda banka hesabının açıldığı günden bu güne tüm hareketleri, müşterinin hangi bankaya ne limit talebi ile kredi kartı başvurusu yaptığı ve hangi bankadan kaç kredi kullandığı gibi bilgiler toparlanır. Eğer bu bilgilerinizin hepsinin toplamında kredi notunuz oluşturulur. Yani kredi kayıt bürosu iyisi ve kötüsü ile sizin finansal geçmişinizi analiz eder. Bu analiz sonucunda durumunuza göre kara listeye alınırsınız.

Kara Listeye Girme Koşulları

Kara Liste bankacılık işlemlerinizde her türlü eksik ödeme geç ödeme sizler için bir kara listeye geçme ihtimalidir. Kullandığınız kredi taksitinizin ödenmemesi veya kredi kartı ödemelerinizin 90 gün boyunca ödenmemesi halinde bankaların yasal takip hakkı başlamaktadır. Bu yasal takip süresi bitmeden borcunuzun tamamını ödeme durumunuzda bile bu takip merkez bankası kayıtlarına işlenecektir. Kredi borcunuz bulunmasa bile önceki tarihlerde böyle bir takip yaşadığınız için kredi başvurularınız ret edilebilmektedir.

Kara listeye alınma sırasında çok ender de olsa verilerde eksiklik ya da yanlışlıklar olabilmektedir. Bu gibi bir durum ile karşı karşıya kalmanız durumunda kredi kayıt bürosu web sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Yanlışlıktan emin iseniz müşteri itirazları değerlendirme sistemi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Bu aşamada itirazınız kabul edilmesi halinde hatalı kayıtlar silinmez. Sadece doğru hale getirilerek sisteme işlenir. Kredi kayıt bürosu tüm bankacılık işlemlerinizi kapsayan bir kayıt sistemine sahiptir. Bu bilgileri hiçbir banka ile direk paylaşmamakta ve sadece sizin kayıtlarınız sonucu oluşan kredi notunuzu bankalara talepleri halinde iletmektedir.

Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Kara listeye girdikten sonra yasalar gereği bankacılık işlemleriniz sırasında eğer yasal takip süreciniz başladıktan sonra borcunuzun tamamını yaptınız. Ardından bankadan borcunuzun olmadığı evrakınızı aldınız. Ama bu durum sizi kara listeden çıkamaz. Kara listeden silinmeniz 5 yıl gibi uzun bir süre almaktadır.

Geri ödemesini yapmadığınız kredileriniz için ise hukuken 10 yıl sonra zaman aşımı kuralı işleme girecektir. Bu konuda gözden kaçmaması gereken önemli husus, kayıtlardan bu iki şekilde de silinmiş olsa bankalar kendi kayıtlarını temel alarak yine işlemlerinizde size risk durumunuzun yüksekliği sebebi ile ret cevabı verebilecektir. Ayrıca Kredi kayıt bürosu kayıtları asla tamamen silinmediğinden bu olumsuz durum da kayıtlarda daima görülecektir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi Talebi

Kara listeye girdiniz ve 5 yıl süre sonunda borçsuz olarak listeden silindi iseniz bankalar kendi kayıtları ile size kredi vermek istemeyebilir. Bu gibi durumlarda aşağıdaki işlemler sizin banka ile aranızdaki olumsuzlukları çözmenize yardımcı olacaktır.

  • Banka ile kredi dışında başka işlem ile çalışmaya başlayın. Mesela otomatik ödeme talimatı verin. Mevduat hesabı açın. Bu şekilde bir süre banka ile düzenli çalışırsanız banka da kayıtlarına bunları işleyecektir.
  • Banka ile maaş müşterisi olarak çalışmaya başlayın. Bankalar maaş müşterileri kara listede bile yer alsa maaş ödemelerini güvence olarak görerek kredi vermektedir.
  • Limiti düşük bir kredi kartı alın. Limiti aşmadan harcamalar yaparak hesap özeti zamanı dönem borcunuzu ödeyin. Bir süre sonra banka ile ilişkiniz düzelecektir.
  • Bankanın ilgili şubesinde sizin müşteri temsilciniz olan kişi ile şahsen görüşün. Bankalarda şube personeli ya da şube müdürü ile şahsen görüşmek iyi bir iletişim tüm olumsuzlukları yok edebilir.
birevim faizsiz ev

Read Previous

Ev Alırken Faiz Ödemeyin!

Read Next

İşsizlik Maaşı Nasıl, Ne Kadar Süre Alınır?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 6 =