Günümüzde ekonomik sıkıntıların artış göstermesi ile işsizlik oranı da doğal olarak artmıştır. Birçok firma kapatılmış, vergilerin artması ile birlikte birçok iş yeri sahibi iş yerlerini kapatmıştır. Bu durumda vatandaşların en merak ettiği konulardan biri de işsizlik maaşı olmuştur. Bu yazımızda işsizlik maaşı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Öncelikle işsizlik maaşı nedir biraz ondan bahsedelim. İşsizlik maaşı daha önce sigortalı olarak bir işte çalışan her hangi bir kimsenin kanunlarda istenen koşulları sağladığı zaman işsiz kaldığı süreç içinde yine kanunlar tarafından belirlenen miktara ve tarihe kadar kendisine verilen ödeneğe denir. İşsizlik maaşı belirtildiği gibi herkese verilmez. İşsizlik maaşı sigortalı işsizlere belli bir süreç için verilir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşını almak için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuruyu işi bıraktıktan sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’dan yapmanız gerekmektedir. Dilerseniz en yakın İŞKUR şubesine giderek dilerseniz de internet üzerinde İŞKUR’un resmi sitesine erişim sağlayarak başvuru yapabilirsiniz. Bu başvuru için geç kaldığınız süre boyunca sizin hakkınızdan gidecektir.
Geç başvuru yapmanız durumunda kurum sorumlu değildir. İşsizlik maaşı için başvurunuz alındıktan sonra kurumun verdiği iş eğitimi kurslarına da otomatik kaydınız yapılmaktadır. Bu kurslardan faydalanarak yeni iş istihdamı sağlanabilir. Sizde farklı yeteneklerinizi keşfederek yapabileceğiniz işlerin de farkına varmış olursunuz. Bu sayede tercih edebileceğiniz iş seçenekleri artmış olur.
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir:
İşsizlik maaşını almak için bazı koşulları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bunlar; öncelikle sigortalı olarak çalıştığınız iş yerinden kendi isteğinizle yarılmamış olmaktır. İşten size ait bir sorundan da ayrılmamış olmanız gerekmektedir. İşten çıkarılmanızdan önceki 120 gün içinde iş yerinde verdiğiniz hizmete devam ediyor olmanız gerekmektedir. İşsizlik sigortası için primlerini ödüyor olmanız da önemlidir. İşi bırakmadan önceki 3 yıl için en az 600 günlük işsizlik sigortası primini yatırmış olmalısınız. Bunlar dışında işsizlik maaşı için başvurduğunuz zamana da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çalıştığınız işi bıraktığınız günden itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya bu kurumun resmi sitesine başvuruda bulunmalısınız. Bu koşulların hepsini sağlayan herkes işsizlik maaşını alabilir.
İşsizlik Maaşının Süresi Ve Miktarı:
İşsizlik maaşının süresi de miktarı da kanunlarla belirlenir. Peki bunlar kanunlarla nasıl belirlenir? Kanunda belirtilenlere göre kişi gerekli koşulları taşıdıktan sonra, işten ayrıldığı tarihten önceki 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası için primlerini yatırmışsa 180 gün işsizlik maaşı alabilmektedir. Eğer bu 3 yıl içerisinde 900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi yatırmışsa 240 gün işsizlik maaşı alma hakkı vardır. Eğer 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primini yatırmışsa da 300 günlük işsizlik maaşı almaya hakkı vardır. İşsizlik maaşı hesaplanırken ise kanunlar burada kişinin çalışırken günlük aldığı brüt kazancın %40’ı kadar işsiz kaldığı her gün için verilmektedir. Ortalama bir işsizin maaşı asgari ücretin %85’ini geçememektedir.
İşsizlik Maaşının Kesildiği Durumlar:
- İşsizlik maaşı almaya hak kazandıktan sonra bu dönem içerisinde kaçak olarak her hangi bir işte çalışmaya başladığı tespit edilirse o zaman işsizlik ödeneği kesilir. Ve bir daha işsizlik maaşı almaya hakkı olmaz.
- İşsiz kaldığı dönemde işsizlik maaşı almaya başladıktan sonra herhangi bir kurumdan yaşlılık veya emeklilik maaşı almaya başladığı zaman emeklilik gerekçesi olduğundan dolayı işsizlik maaşı da kesilir.
- İşsizlik maaşını aldıktan sonra İŞKUR’un kendisine sağladığı eğitim kurslarını reddeden veya kabul ettiği halde gerekli özeni göstermeyen düzenli bir şekilde bu kurslara katılmayan kişilerin disiplinsizlikten dolayı işsizlik maaşı kesilir.
- İŞKUR Tarafından kendisine sunulan ve daha önce yaptığı işe uyumlu olarak belediyenin veya başka bir kurumda kendisine sunduğu her hangi bir işli hiçbir gerekçe göstermeden reddeden kişilerin işsizlik maaşı kesilir.
- İşsizlik maaşı için başvuru yaparken yanlış bilgilerin verilmesi. Ve bunun bilinçli olarak yapılması doğrultusunda kurum tarafından verilen işsizlik maaşı kesilir.
- Kişi işsizlik maaşı alırken yurt dışına çıkmış ve bunu bildirmemişse, bunun yanında yurt dışında her hangi bir işte sigortalı veya sigortasız çalıştığı taktirde kurumdan aldığı maaşı geri ödemek zorundadır.
7 Comments
Güzel bilgilendirme çok teşekkürler
Bende işten çıkarıldığımdan işkura gittiğimde son 3 yıl içerisinde 600 günü doldurmadığımdan işsizlik maaşı alamamıştım
İşsizlik maaşını ne kadar süre alabiliyoruz? Bazıları 6 ay diyor bazıları 1 yıl diyor net bir bilgi var mı?
Merhaba Yunus Bey,
İşsizlik maaşının süresini etkileyen birçok etmen var bunlardan bazıları, daha evvel işsizlik maaşı alıp almadığınız, eğer aldı iseniz ne kadar süre önce aldığınız, ne kadar süredir çalıştığınızdır.
İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartları tamamlamamız gerekiyor, peki bu şartları tamamladıktan sonra ne kadar süre işsizlik maaşı alabiliyoruz?
Merhaba Hasan Bey,
İşsizlik maaşı alış süresi daha evvel işsizlik maaş alıp almadığınız ya da ne kadar süredir çalıştığınız gibi etkenlere bağlıdır.
İşsizlik maaşı konusunda çok iyi paylaşım olmuş 🙂