Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Gün geçtikçe doğanın değerini daha iyi anlamaya başlıyoruz.  Ve devletler bu konuda sıkı önlemler ve yaptırımlar ile artı puan topluyor. Bu kapsamda binaların enerji tüketimlerini ve doğaya salınan karbon değerini gösteren Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili sizlere gerekli belgelerin neler olduğu konusunda aşağıda bilgi vereceğiz. Nedir ve bu belgeyi alabilmek için neler gereklidir?

birevim faizsiz ev

EKB yani Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre binaların enerji ve kaynaklarının verimli kullanılması için bir dizi önlem alınmıştır. Binanın enerji performansını ortaya koyan bu belgeye Enerji Kimlik Belgesi isi veriliyor. Bir binanın enerji tasarrufunun kontrolü bu belge ile sağlanmaktadır.

Belgelerin tamamlanması için 1 Ocak 2020 son tarihti ve bu tarih itibarı ile belgeyi alan kişi sayısı 1 milyonu çoktan aştı.

Peki, Enerji kimlik belgesi almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken faktörler ve gerekli evraklar konusunda ne biliyorsunuz?  Telaşlanmayın, sizin için aşağıda her şeyi araştırdık.

Enerji Kimlik Belgesi Yeniden Gündemde 

EKB, enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve her konuda olduğu gibi enerji israfının da önlenmesi küresel ısınmanın en büyük nedeni haline gelen karbon salınımlarını kontrol altına almayı amaçlar.

EKB Belge İçeriği Nedir?

  • Binanın enerji tüketimi,
  • Binanın enerji ihtiyacı,
  • Binanın karbon (sera gazı) salınım seviyesi,
  • Isıtma soğutma sistemlerinin verimi,
  • Yalıtım sistemine dair bilgiler,

Bu bilgiler üzerinden enerji tasarruf uzmanları tarafından hangi enerji sınıfına A sınıfı enerji sınıfı, G Enerji Sınıfı gibi ait olduğu tespit edilir.

Örneğin birçoğumuzun bildiği gibi beyaz eşyalar A sınıfı enerji kapsamındadır. A sınıfı verimli ve tasarruflu moddur ve G sınıfı enerji ise en düşük seviyeyi gösterir.

Eğer binanızda yalıtım yani mantolama işlemi varsa; enerji kimlik belgesinde yer alan enerji sınıfı değeriniz o kadar iyi olacaktır. Belgede iyi bir değere sahip olmak için binanın ısıtma ve soğutma sistemlerinin az enerji tüketiyor olması gerekiyor.

Enerji Kimlik Belgesi Ne Zamandan Beri İsteniyor?

1 Ocak 2020 itibarı ile enerji kimlik belgesine sahip olmayan binalarda kiralama işlemi yapılamıyor.  Kanun kapsamında konutlar, apartmanlar, ofisler, kamu binaları, ticari ve hizmet binaları yer alıyor.

EKB Belgesi Kapsamı Dışında yer alan binalar hangileridir?

Enerji Kimlik Belgesi kapsam dışında yer alan işletmeler şunlardır;

  • Atölyeler,
  • Seralar,
  • Koruma altındaki bina ve anıtlar,
  • Kullanım Alanı 50 metrekarenin altındaki binalar,
  • Isıtma ve soğutma sistemine ihtiyaç duymayan depolar,
  • Ardiye gibi binalar,

2011 öncesi yapı ruhsatı almış binalar mevcut bina sayılmaktadır ve kapsam dâhilindedir. Ve bu belge olmadan alım, satım veya kiralama gibi işlemlerinizi yapamayacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Elbette yeni bina 2011 sonrası yapı ruhsatı aldı ise; yeni bina kapsamında Enerji Kimlik Belgesi almalıdır. Almaz ise iskân ruhsatı alamaz.

EKB, Enerji Belgesini Nasıl Alabilirsiniz?

Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişilikler ve kuruluşlardan alınabilir.  Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar;

  • Bina için yıllık enerji tüketimini hesaplar,
  • Bina tüketime bağlı karbon salınımını hesaplar,
  • Değer kıyaslamasını aynı özelliklere sahip binalar üzerinden gerçekleştirir.
  • Bu yapılan kıyaslama A’dan G’ye sınıflar arasındaki yerini belirler.

Sonunda Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sonuç verileri aktarılır ve belge buna göre çıkartılır.  · Bu belge binada enerji performans değişikliği yapılmadığı sürece 10 sene süre ile geçerlidir.  Yani her 10 senede bir yenileme gerekir.

birevim faizsiz ev

Read Previous

Satılık Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde 

Read Next

Günlük Kiralık Daire Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + five =