Dünyanın en saçma binası nerede? Ne zaman yapıldı?

İnternet üzerinden dünyanın en saçma evi ve dünyanın en saçma binası aramaları yapıldığında, karşımıza Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası çıkmaktadır. Dünyadaki en saçma bina olarak Türkçe ve İngilizce Google aramalarındaki yaygınlığıyla dünyanın en saçma binası olarak bilinen bu yapı, halk arasında Sarı Bina olarak benimsenmiştir.

birevim faizsiz ev

Modern mimari ve mimarları düşündüğünüzde şık ve belki akla durgunluk veren yapılar geliyordur değil mi?  Önce dünyanın ilginç tasarımları ile başlayalım sonrasında ülkemizin en saçma binası ile konumuza devam edeceğiz.

  • Zihin Evi – İspanya / Barselona
  • Çarpık Ev Polonya / Sopot
  • Taş Ev Portekiz / Guimara es es
  • Lotus Tapınağı Hindistan /Delhi
  • Brasilia Katedrali / Brezilya
  • La Pedrera İspanya / Barselona
  • Atomium Belçika / Brüksel
  • Çağdaş Sanat Müzesi Brezilya / Rio de Janerio
  • Kansas City Library ABD

Dünyanın en saçma binası nerede?

Dünyanın en saçma binası nerede ve ne zaman yapıldı? Sorusunun yanıtı olarak; Dünyanın en gereksiz binası olarak da görülen Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, Kahramanmaraş’ta Trabzon Bulvarı üzerinde 1994’te inşa edilen bir kamu binasıdır. Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, Dulkadiroğlu ve Onikişubat Kaymakamlığı ile birkaç dükkândan meydana gelmektedir.

Dünyanın en saçma binaları aramalarında ilk sırada çıkan bu yapı, sarı, mavi ve kırmızı renklere sahiptir ve binanın büyük bir kısmı tasarımı gereği boşken, boş olan kısım sadece kırmızı çelik kolonlardan oluşmaktadır. İçinde Dulkadiroğlu ve Onikişubat Kaymakamlığı ile birkaç dükkânın bulunduğu Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, 2 bin 110 metrekarelik alana kurulu 19 kat ve 92 bölümden oluşmaktadır. En saçma bina olarak görülen yapının yıkılacağı haberleri zaman zaman gündeme gelmektedir ancak yıkım maliyeti nedeniyle bu girişimler şimdiye dek gerçekleşmemiştir.

Dünyanın en saçma binasının mimari özellikleri

Dünyadaki en saçma bina olarak bilinen Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası’nın tasarımı Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz tarafından 1994 yılında yapılmıştır. Binanın yapılış amacı, işlevi, renk uyumu ve kent silüeti konularındaki eleştiriler sık sık gündeme getirilmektedir fakat yerel hafızada yer edinen binanın belirgin konumu nedeniyle adres tariflerinde merkezi bir nokta teşkil ettiği de bilinmektedir.

Modern mimari olduğu yönündeki görüşler nedeniyle yapının kent tanıtımı için kullanılabileceği de öne sürülmektedir. Binanın dünyanın en saçma binası olarak anılmasının Türkiye’de yaygın hale gelmesi ise ağırlıkla 2013 sonrasındaki yerel haberlerin sonraki dönemlerde ulusal mecralarda yer almasıyla olmuştur. Bu durum kimi zaman yerel yönetimin gündemine gelmekte ve binanın bu adla anılır hâle gelmesi çoğu kent sakininin tepkisine sebep olmaktadır. Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, 2011’de 28 milyon Türk lirasına satılmak istenmiş ama alıcı bulunamamıştır.

Dünyanın en saçma binası yıkım kararı

İçerisinde iş yerlerinin dışında Onikişubat Kaymakamlığı’nın da yer aldığı 27 yıllık Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin planladığı ‘Şehir Meydanı’ projesi kapsamında yıkım kararı alındı.

Arama motoru Google’da ‘dünyanın en saçma binası’ olarak gösterilen sarı, mavi ve kırmızı renkli yapının yıkım işlemlerine Kurban Bayramı’nda başlanacak. Kahramanmaraş’ta birçok noktadan rahatlıkla görülebilen Özel İdare İş Merkezi binası, hem sarı, mavi ve kırmızı rengi hem de mimari yapısıyla kısa sürede kentin simgesi haline gelmiş durumdaydı.

birevim faizsiz ev

Read Previous

Faizsiz Ev Sahibi Olmak Mümkün Mü?

Read Next

Çarpık Kentleşme Nedir?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + 20 =