
Modern mimari ve mimarları düşündüğünüzde şık ve belki akla durgunluk veren yapılar geliyordur değil mi? Önce dünyanın ilginç tasarımları ile başlayalım sonrasında ülkemizin en saçma binası ile konumuza devam edeceğiz.
- Zihin Evi – İspanya / Barselona
- Çarpık Ev Polonya / Sopot
- Taş Ev Portekiz / Guimara es es
- Lotus Tapınağı Hindistan /Delhi
- Brasilia Katedrali / Brezilya
- La Pedrera İspanya / Barselona
- Atomium Belçika / Brüksel
- Çağdaş Sanat Müzesi Brezilya / Rio de Janerio
- Kansas City Library ABD
Daha onlarcası sayılabilir elbette, ancak sanırız tüm ilginç tasarımların yanında “dünyanın en saçma binası nerede ve ne zaman yapıldı” diye sorarsanız cevap Kahramanmaraş diyeceğiz.
Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası 1994 yılında hizmete açıldığında da öncelikle mimarlar tarafından şok yaşanmıştı. Binaya modern yada klasik gibi isimlendirmeler yapamazsınız. Herhangi bir nitelendirme yapılamadığından olsa gerek saçma kelimesi kullanılmıştır. 2 bin 110 metrekare alana kurulmuş olan yapı şehrin her yerinden görülebiliyor.
Binanın içinde yer alan renkler akla durgunluk veriyor.Aynı anda sarı, kırmızı ve mavi renkler kulanılmış, yaratıcılık mı malzeme eksikliği sebebi ile mi bu şekilde yapıldı bilemiyoruz. Belki de şehrin varlık bilinirliği artsın siye yapılmıştır. Eğer bu sebeple yapıldı ise kesinlikle başarılı olundu, çünkü tüm dünyada anlamlandırılamadığı için saçma olarak anılan ilk binadır.
Dünyanın en saçma binası olarak anılan yapı mimari hatalar sebebi ile kullanılamaz durumda, içerisinde sadece birkaç tane işyeri bulunuyor. Söylentiler binanın yakın zamanda yıkılacağı yönünde ancak uzun yıllardır bu şekilde kesin bir bilgimiz bulunmuyor. Aslında yıkılması için belki inşaat yatırım bedelinden daha büyük bir bedelde yatırım olması gerekiyor.
Bina 2011 yılında 28 milyon tahmini bir bedel ile satışa sunulmuş ancak satılamamıştır. Ve bu şekilde İl Özel İdarelerin kapanmasının ardından Kahramanmaraş Belediyesi mülkiyetine geçmiştir.
Dünyanın en saçma binası olarak nitelendirilen binanın işlevsel olarak yetersizliği sebebi ile yıkılıp yeniden yapılandırılması bir iş merkezine dönüştürülmesi isteniyor. Şehrin silüetini bozduğu iddia edilen binanın yıkılarak yerine bir iş merkezi yapılması isteniyor.
Bina içerisinde tüketici hakem heyeti ve kaymakamlıklar hizmet veriyor ancak binanın sadece %60 dolu diğer bölüm boş ve bina da güvenlik hizmeti verilmediğinden içerisinde yer alan özel ve devlet kurumları zorlanıyor.
Tüm şehrin yerleşim ve bina yapısının dışında bir mantık ile özgün olarak projelendirilmeye çalışılmış bina maalesef hayallerin çok ötesinde bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Dulkadiroğlu ilçesi üzerinde yer alan 19 katlı binanın bir an önce yıkılması ve yerine daha modern bir iş merkezinin yapılması konusunda halk baskısı sürse de bu çok mümkün gibi görünmüyor.