Emlak terimlerinden biri olan Bayındırlık kelimesini ilk kez duyduysanız, daha detaylı bilgi için yazıyı okumaya devam edin. Bayındırlık en kısa tabir ile bir birimdir.
Bayındırlık aslında gelişim ve yaşam standardını yükseltmek için ilgili birimin herhangi bir bölgenin ve yerleşim yerine yaptığı müdahalelerdir. Hayat şartlarını ve yaşam kalitesinin yükselmesi tüm toplumu olumlu etkileyen bayındırlık işleri ile ilgili devlet genelinde bayındırlık bakanlığı da bulunur.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bir başka deyiş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fay hattı üzerinde olan ülkemizde oldukça önemli bir bakanlıktır. Bayındırlık faaliyetleri için emlak ve inşaat sektörünün kontakta olması gereken en önemli resmi kurumdur.
Bayındırlık Faaliyetleri Nelerdir?
- Yol yapımı,
- Köprü kurulması gibi ulaşımı sağlayacak yapılar,
- Arsa ve toprakların imara açılması,
- Bina ve yerleşim yerleri kurulması,
- Yurt dışına iş yapmak isteyen mütahitler ile ilgili olarak mevzuat ile ilgili işleyişi sürdürmek,
Yukarıda belirttiğimiz tüm faaliyetler bayındırlık ve iskân bakanlığı kapsamındadır. Ve aşağıda belirttiğimiz bazı düzenlemeler içinde çalışmaktadır.
- Barajların yapımı,
- Elektrik santrallerinin kurulması,
Kalkınmış tüm ülkelerde bayındırlık önem arz etmektedir. Yerleşim yeri, ekonomik açıdan gelişmiş bir ülkenin en önemli göstergelerinden biridir. Bayındırlık imar politikasıdır. Yolları restore etmekten bina ve yerleşim yerlerinin düzenli olarak kurulmasına kadar Osmanlı döneminden beri ülkemizde bayındırlık faaliyetleri yoğun şekilde sürdürülmektedir.
Bayındırlık işlemleri ekonomiyi de olumlu şekilde etkiler. Örneğin bir şehir düzenlemesi yapıldığında iş alanları doğduğundan ekonomik kalkınma bayındırlık faaliyetleri ile birlikte yürür.
Bayındırlık, bir bölgenin her yönden gelişimi ve yaşam koşullarına uygun hale gelebilmesi için yapılan tüm faaliyetler ve bu faaliyetlerin yapıldığı yerler anlamına geliyor. Bir arazinin bir yerleşim yerine dönüşmesi ve bu yerleşim yerindeki kurumların ya da binaların var olma şartlarının iyileştirilmesini kapsıyor.
Bayındırlık bakanlığı ana hizmet birimleri aşağıdaki şekildedir.
- Yapı İşleri Genel Müdürlüğü,
- Afet İşleri Genel Müdürlüğü,
- Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü,
Bayındırlık ve İskân bakanlığı görevleri arasında demiryolları, limanlar ve hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün görev alanına giren her türlü yapım, hizmet ve alım işlerinde yetkilidir. Bayındırlık ne demektir? Sorununa birazda olsa yanıt verdiğimizi düşünüyoruz.
10 Comments
Bu kelimenin bu anlama geleceği hiç aklımın ucuna gelmezdi
Güzel bilgilendirme teşekkürler 🙂
Faydalı bilgi teşekkürler 🙂
Bir bakanlık bile çok parçaya bölünmüş şekildeymiş eskiden, şimdi tek bakanlık haline getirilmesi güzel olmuş
Bu kavramı bilmiyorum teşekkürler 🙂
Çok güzel açıklamışsınız teşekkürler 🙂
Eskiden bayındırlık kelimesini sıkça duyardık bakanlık kelimesi sonrası unutuldu gerçekten
Bayındırlık eskiden büyüklerimizden çok sık duyduğumuz cümlelerdi 🙂
Bayındırlık kelimesini son 10 yıldır falan kullanmıyoruz muhtemelen ondan önce çok kullanılıyordu 🙂
Eskiden çok kullanılan bir kelimeymiş gerçekten, şimdilerde ise pek rağbet görmüyor 🙂